ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ

49. ročník medzinárodného letného divadelného festivalu

pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja

Medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské (ZHZ) je najstarším divadelným plenérovým festivalom na Slovensku. Organizátorom je Divadlo J. G. Tajovského (DJGT) v spolupráci so Slovenskou národnou galériou – Zámok Zvolen, s  podporou Mesta Zvolen a finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia.

ĎAKUJEME VŠETKÝM HOSŤUJÚCIM DIVADLÁM, PARTNERSKÝM ORGANIZÁCIAM , SPOLUPRACOVNÍKOM A SPOZOROM
Medzinárodný letný divadelný festival ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ priniesol niekoľko divadelných predstavení a množstvo sprievodných podujatí. Na javisku DJGT sa po premiére inscenácie DJGT Hauerland predstavili festivaloví hostia: Slovenské komorné divadlo Martin, Městské divadlo Zlín, Divadlo Jána Palárika z Trnavy, Štátna opera Banská Bystrica, Divadlo Astorka Korzo ´90, Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici, zaujímavá koprodukcia Bratislavského bábkového divadla s Divadlom Drak z Hradca Králové alebo i Spišské divadlo, keď ide o tvorbu pre deti. V priestoroch Štúdia DJGT sa vystriedali naši kolegovia z Bábkového divadla Na rázcestí, divadelné zoskupenie Korene&kosti a tiež Divadlo Štúdio tanca, ktoré je našim partnerom v rámci projektu Hráme spolu.
V kaplnke na Zvolenskom zámku hrali herecké legendy ako Martin Huba, Miroslav Noga a tiež Nezávislé divadelné zoskupenie ODIVO, na Starej radnici bol herecký koncert Marka Igondu.
V exteriéri Parku Ľudovíta Štúra potešila najmladších divákov a ich rodičov ekologická rozprávka Divadla pod balkónom, podobne to bolo v podlubí DJGT s hercami Bábkového divadla Morgonrock.
Festival oživil aj ďalšie priestory, v SNG na Zvolenskom zámku prebiehala tematická Festivalová bašta a výstava portrétov Nade Salbotovej, v Krajskej knižnici ĽŠ bola prezentácia knihy Kosmopol a inscenované čítanie divadelných rozprávok v podaní zvolenských hercov. Technická univerzita exkluzívne sprístupnila verejnosti svoje priestory, v ktorých bola pútavá prezentácia ich vedeckej činnosti, Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen umožnilo voľný vstup na všetky svoje expozície a Podpolianske osvetové stredisko pripravilo tematickú výstavu. Všetky spomínané podujatia sprevádzal aj Festivalový podcast, prostredníctvom ktorého sme sa dozvedeli viac o ZHZ a jeho zaujímavých hosťoch.
V rámci piatkového večerného programu vystúpil Kolektív Lapso Cirk zo Španielska s dych berúcim predstavením OVVIO a v sobotu to bol ďalší zahraničný hosť, Divadlo Petra Bezruče, s ich populárnou inscenáciou o legendárnej českej speváčke Špinarka.
Z festivalových podujatí ešte upozorňujeme na piatkovú verejnú prezentáciu festivalového workshopu s neprehliadnuteľnou Idou Kellarovou v podlubí Divadla JGT a Sobotnú baštu v SNG Zvolenský zámok spojenú s tvorivými dielňami pre najmladších.
Záverečná nedeľa 11. júna patrila Festivalovému charitatívnemu behu pre budúcnosť a nevšednému projektu Jáma lvová UNLIMITED, ktorý v duchu atmosféry festivalu, tentokrát spoločným tancom, spojil mesto i región.
Festivalové minúty pre vás natáčal kameraman Stanislav Králik a Tomáš Fekete a Festivalovými fotografiami zachytil festivalové dni Peter Zbončák
Technicky sa pod prípravu festivalových podcastov podpísal Igor Horváth.
Ď A K U J E M E ❤

Pestrá ponuka divadelného programu a priestor pre komunitné stretnutia boli samozrejmou súčasťou festivalu ZHZ. Svojej povahe ostáva verný, no organizátori pre svojich návštevníkov každoročne pripravujú aj podnetné novinky. Tento rok medzi ne patril, okrem stále bohatšieho výberu hosťujúcich súborov, najmä spolupráca s festivalom Dni tanca / Dance Days 2023 pod heslom „Hráme spolu” a obohatenie hracích priestorov o niekoľko nových lokalít.

Program ZHZ 2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY 2.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  3.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY   4.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  5.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  6.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY   7.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  8.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  9.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY   10.6.2023

FESTIVALOVÉ MINÚTY  11.6.2023

Galéria ZHZ 2023

Galéria ZHZ 2022

Galéria ZHZ 2021

Usporiadateľ

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

v spolupráci

so SNG Bratislava – Zámok Zvolen

Festival z verejných zdrojov podporil

Fond na podporu umenia

s finančnou podporou BBSK

 

s podporou Mesta Zvolen

Mediálni partneri

Partneri ZHZ  2023

Sponzori a reklamní partneri ZHZ 

Kontakty

ADRESA:
Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, Divadelná 1727/3, 960 01 Zvolen
POKLADŇA:
Po – Pia: 11:00 – 13:30 / 14:00 – 16:00.
alebo 45 minút  predstavením
Tel. 045-55 51 226
e-mail: [email protected]
INFORMÁCIE:
Informácie/spojovateľka: 045-55 51 222
Obchodno-marketingové oddelenie : 045-55 51 246, 0905 932 245, 0905 932 246

Kontaktný formulár